مدیریت جهادی در کاشمر و ضرورت تبیین بیداری مدیریتی

shoraye 3 modiran 01221گشتی در شهر کاشمر مبیین وجود نوعی اهتمام برای آبادانی شهر است. انگار شورای اسلامی شهر و شهرداری دست در دست هم شهر را به کارگاه تبدیل کرده ‏اند. انگار قرار است رنگ و لعاب شهر عوض شود.

پروژه‏ های میلیاردی متعددی در نقاط مختلف شهر در حال اجراست. یقین پروژه ‏های دیگری هم در دستور کار قرار دارد. یقین تبدیل کاشمر به یک کارگاه بزرگ مبتنی بر یک نقشه راه و یک اتاق فکر است. لابد شورای اسلامی شهر هسته مشاوره ‏ای دارد و با بهره ‏گیری از توان کمیسیون پژوهشی و بهره‏ مندی از نیروهای دانشگاهی پروژه ‏ها را مطرح می‏سازد. لابد شهرداری با اهتمام کمیسیون فرهنگی شورا برای تمام این پروژه‏ها یک پیوست فرهنگی پیش‏بینی کرده است. یقین این تعداد پروژه دارای پیوست زیست محیطی نیز هستند.

باور داریم نخبگان شورای اسلامی و شهرداری هر از گاه به طور شفاف گزارشی از ریز و درشت این پروژه‏ ها تهیه و در اختیار مقامات فرادست قرار می‏دهند. یقین مردم از شفافیت امور این پروژه ‏ها مطلع هستند. یقین اجرای این تعداد پروژه بر محور مدیریت جهادی تعریف شده است. در این صورت باید به شورائیان و شهردار تبریک گفت. مدیریت جهادی با شاخصه‏‌هایی همچون تقوا، جهاد و مدیریت معنوی به جای مدیریت بر مبنای مسائل مادی و عافیت‌طلبی، اقتصاد مقاومتی به جای اقتصاد رانتی و وابسته، سیاست متعالی به جای سیاست ماکیاولیستی، امنیت نرم در مقابل امنیت سخت، نگاه دینی و سیاست اخلاقی، تعریف می‏شود

مدیریت جهادیدر کاشمر نوعی بیداری مدیریتی است. کاشمر تحولات عمیقی را به ویژه در ساختار شهری تجربه کرده است. شهر کاشمر دارای سرمایه‏ های اجتماعی مناسبی است که می‏توان با نهادینه سازی فرهنگ کار جهادی میان مسئولان و مردم و همچنین تقویت روحیه همکاری و تعاون در عرصه‏ های مختلف اجتماعی و فرهنگی، به شهری توسعه یافته با شهروندانی مسئولیت‌پذیر و مشارکت‌جو تبدیل شودشهروندان دارای درون‏مایه‏ های عظیم اجتماعی و فرهنگی هستند،زندگی شهروندان با همه سازه‏ های شهری گره خورده است و از آن تاثیر می‏پذیرد؛ بر این اساس دور از واقعیت نیست اگر بگوییم توجه به شهر و سازه‏های آن و تلاش برای سازندگی نیازمند مدیریت جهادی است.

حضور جهادی مردم و مسئولان در امور مختلف، برای بسط و توسعه اجتماعی زندگی شهری و شکل گیری شهری آباد و اخلاقمدار ضروری است.شهرداری و شورای اسلامی شهر به عنوان نهادهایی بر آمده از مشارکت مردم، باید این مهم را سرلوحه فعالیت خود قرار دهند تا با ایجاد روحیه و تفکر جهادگری و سازندگی عرصه مدیریت شهری را به میدانی برای نقش‌آفرینی در همه حوزه‏ های شهری تبدیل کنند. مدیریت جهادی به معنای مدیریت، سازندگی، مشارکت، تعلیم و تربیت با تفکر خالصانه، صادقانه و بی ادعای بسیجی است.ترویج روحیه صداقت، اخلاص، همزبانی و همدلی موجب رشد و بالندگی کاشمر می شود.

رهبر معظم انقلاب در دیماه سال 1392 در دیدار با مسئولان مدیریت شهری تهران، با تأکید بر نقش روحیه و مدیریت جهادی در پیشرفت‌های شهری تهران، مدیریت جهادی را در ابعادی وسیع‌تر، تنها راه برون‌رفت از مسائل کنونی کشور و رفع تهدیدات دشمنان عنوان کرده بودند: «اگر مدیریت جهادی یا همان کار و تلاش با نیت الهی و مبتنی بر علم و درایت حاکم باشد، مشکلات کشور، در شرایط کنونی فشارهای خباثت‌آمیزِ قدرت‌های جهانی و در شرایط دیگر، قابل حل است و کشور حرکت رو به جلو را ادامه خواهد داد.» مدیریت جهادی در منظومه فکری رهبر معظم انقلاب در حکم الگوی مطلوب مدیریتی برای نظام اسلامی است؛ الگویی که قابلیت‌های لازم برای تحقق اهداف و آرمان‌های انقلاب اسلامی را دارا بوده و واجد آن توانایی‌ها و ارزش‌هایی است که از یک نظام مدیریتی کارآمد اسلامی انتظار داریم.

فرهنگ جهادی یک مفهوم کلی است که از جمله مصادیق آن دین محوری، ولایت مداری، ایثار و خودگذشتگی، مردم گرایی، ارزش مداری، انعطاف پذیری، خودباوری، نوآوری، پویایی، ماموریت پذیری و می باشد. نظریه و عملکرد فرهنگ و مدیریت جهادی در مرتبه نخست بر جنبه های انسانی و اجتماعی سازمان توجه دارد و به ضرورت هدف سازمانی آن در کوشش‏های هماهنگ شده و هدفمند گروهی از افراد نهفته است. فرهنگ و مدیریت جهادی برای بهتر کردن کار افراد و سازمان از رویکردهای دیگری یاری می گیرد، به ساختار وطرح سازمانی نظر می‏دوزد، فن ‏شناسی و پیرامون سازمانی را تحت بررسی قرار می دهد. توجه بنیادی فرهنگ و مدیریت جهادی به جنبه های انسانی سازمان است.

به طور کلی، مدیریت جهادی دارای سه بُعد اساسی ساختاری، رفتاری و زمینه‏ ای است. این سه بُعد بر محور اصل معنویت به عنوان محوری معنادار استوار هستند. مدیریت جهادی بدون معنویت وجود نخواهد داشت. فراموش نکنیم شهر کاشمر دارالمومنین است. دیار امامزادگان عظیم‏ الشأن و حوزه ‏های علمیه کهنسالان و مردمانی دین مدار، نیازمند مدیریت جهادی معنویت‏گراست. شهری که شهره به القابی چون نجف اصغر و قم ثانی است نیازمند اتاق فکری است که بر اساس واقعیات و حقایق جاری و ساری در سطح شهر ایده‏ پردازی نماید. معنویت را تنها نمی­توان با نظم و قوانین و مقررات پایه‏­ ریزی کرد. نیاز امروز مدیریت ‌شهری توجه به معنویت، عقلانیت، عدالت و قانونمندی در اجرا است. الگوی مدیریت جهادی به معنای دقیق کلمه است. امروز باید مدیران شهر به دنبال نهادینه نمودن مفهوم معنویت در محیط ­های کاری و روندهای سازمانی باشند، این امر موجب پویای و ارتقای مجموعه سازمان می­شود؛ ارتقایی که با کمترین منابع و هزینه و بیشترین کارایی همراه خواهد بود.

بایستی با مدیریت جهادی؛ بسترهای ایجاد فرهنگ معنویت­ گرا در مجموعه ­های مدیریت شهری فراهم شود؛ بسترهایی همچون عدالت سازمانی، تحول ساختاری، پویایی سازمانی، اصلاح رویه ­ها و تصمیمات، ارتباط مستمر و سازنده بین سطوح مدیریتی و می­تواند ترویج فرهنگ معنویت در محیط های سازمانی را بدنبال داشته باشد. روزگاری به طنز می‏گفتند سیاست شورا بر آن است که کلیه مصوبات و توافق‏ها و کارهایش را در میدان مرکزی شهر در معرض دید مردم قرار دهند. روزگاری می‏گفتند مدیریت شهری در قالب یک تلویزیون شهری می‏خواهد برای شفاف سازی به شهروندان گزارش بدهد. مدیریت جهادی به دنبال اطلاع‏ رسانی است و دانستن را حق مردم می‏داند.

جهت دانلود روزنامه کلیک کنید